lap tetejére Entropium, Ectropium - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Entropium, Ectropium - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Tartalomhoz ugrás

Entropium, Ectropium

Entropium

Az entropium során a szemhéj nem simul hozzá a szemhez, befelé fordul, ezáltal irritációt okozva. Normál esetben mind a felső, mind az alsó szemhéjak párhuzamos lefutásúak a szemmel, védve azt a kiszáradástól és a különböző mechanikai hatásoktól, szennyeződésektől. Abban az esetben azonban ha befelé fordul a rajta lévő szempillák, szőrszálak súlyos irritációt okozhatnak.

Kialakulása hátterében általában genetikai okok állnak, de kialakulhat trauma, hegesedés hatására is. Gyakran találkozhatunk ezzel a problémával laza testfelépítésű, bőrű kutyák estén, nápolyi masztiff, bulmasztiff, bernáthegyi), de gyakran előfordul vizslák (magyar vizsla, német vizsla) körében is. Szintén gyakran érintetett ezzel a problémával az úgynevezett brachycephal, rövid orrú kutyafajták (mopsz, angol bulldog, francia bulldog).

Entropium során a problémát a befelé forduló szempillák, szőrszálak okozzák. Ezek folyamatosan irritálják a szaruhártyát, melynek következtében gyulladás lép fel. A gazdinak feltűnhet, hogy kedvence hunyorog, fénykerülő, szeméből váladék ürül, szemhéjainak bőre kipirult, a folyamatos váladékozás következtében a szem környéki szőr elszíneződött. A folyamatos irritáció következtében kezdetben a szaruhártya ödémássá válhat, melynek következtében elveszíti átlátszóságát, kékes-szürkés színű lesz. A tartós gyulladás következtében a későbbiekben szaruhártya fekély is kialakulhat. A szaruhártya állományában erek jelenhetnek meg, ezeken keresztül pigmentet tartalmazó sejtek vándorolhatnak a szaruhártyába, barnás-feketés elszíneződést okozva.

Az entrópium egyetlen megoldása a műtéti kezelés. Többféle technika létezik. A befordulás mértékét figyelembe véve döntünk arról, hogy melyiket alkalmazzuk. Ha nagymértékű a befordulás, akkor a szemhéjjal párhuzamosan egy babérlevél alakú metszést végzünk, a felesleges szöveteket eltávolítjuk, majd a sebszéleket egyesítjük. Ezután a kutyának a varratszedésig műtét gallért kell viselnie, illetve antibiotikumos, szemcseppes kezelésben részesül.

Enyhébb esetben lehetőség van lézerrel történő koagulációra, mely során 810 nm-es Supra lézerrel megfelelő energiával x alakban szövetzsugorítást végzünk, így kifordítva a szemhéjat. Ezt követően a kutya temperamentumától függően szintén szükség lehet műtét gallérra, illetve minden estben szemcseppes kezelés követi a beavatkozást.

Ectropium

Ectropiumról akkor beszélünk, ha az alsó vagy felső szemhéjak a szemmel nem párhuzamosan álnak, hanem kifelé fordulnak. Normál esetben mind a felső, mind az alsó szemhéjak párhuzamos lefutásúak a szemmel, védve azt a kiszáradástól és a különböző mechanikai hatásoktól, szennyeződésektől. Abban az esetben, ha a szemhéjak nem illeszkednek pontosan a kötőhártya könnyen kiszárad, szennyeződik és a különböző kórokozók is könnyebben megtapadnak rajta, ezáltal fertőzést okozva. Gyakran találkozunk ezzel a problémával laza bőrű fajtákban (nápolyi masztiff, bernáthegyi, német dog, bullmasztiff). Kialakulásának oka az entropiumhoz hasonlóan lehet örökletes, okozhatja valamilyen traumás sérülés és gyulladás is.
A kiszáradás és szennyeződés következtében ectropiumban szenvedő kutya tünetei közé tartozik a folyamatosan kipirult, vörös kötőhártya. A szem gyulladt, váladékozik. A fájdalom miatt a kutya fénykerülő lehet. A folyamatos gyulladás miatt a szaruhártya is károsodhat, felülete száraz lehet, gennyes váladék fedheti rajta akár fekély is kialakulhat.
Végleges megoldást csak a műtéti beavatkozás jelenthet. A gyulladás, a fájdalom ugyan csökkenthető szemcseppes kezeléssel, de ez nem jelent végleges megoldást. A műtétet altatásban végezzük. A kifordulás mértékétől függően megfelelő előkészítés után eltávolítjuk a szükséges területet. A korrekció után a betegnek gallért kell viselnie a varratok védelme érdekében. A varratszedés tíz nap után történik.Hétfőtől Péntekig: 14:00-17:00
Vissza a tartalomhoz