lap tetejére Harmadik szemhéj előesés - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Harmadik szemhéj előesés - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Tartalomhoz ugrás

Harmadik szemhéj előesés

Harmadik szemhéj előesés

A harmadik szemhéj a szem belső sarkában található kötőhártya kettőzet, melynek feladata a szem, a szaruhártya védelme, a könnytermelés, illetve különböző immunglobulinok termelése. Vázát egy T alakú porc adja, alapjában található továbbá egy könnytermelésért felelős mirigy, illetve lymphoid szövetek melyeknek feladata az immunglobulinok termelése, a szem kórokozók elleni védelme.
A harmadik szemhéj mirigy előesése jellemzően nagy testű, laza felépítésű kutyák (nápolyi masztiff, német dog), és kistestű brachycephal, tömpe orrú kutyák (angol bulldog, francia bulldog) megbetegedése.
Kialakulásának több oka is lehet, mint például különböző okokból létrejött gyulladás (por, magas káros gáz koncentráció, kórokozók), trauma vagy a harmadik szemhéjat rögzítő kötőszövet lazasága.
Az előesés jellegzetes képet mutat, a szem belső sarkában megjelenik egy pirosas színű képlet. Az előesés következtében a szemhéjban vérkeringési zavar alakul ki, csökken a könnytermelés és az előesett szemhéj irritálja a szaruhártyát, melynek következtében akár szaruhártya fekély is kialakulhat.
Gyógykezelése történhet gyógyszeres úton, szemcseppekkel amennyiben az előesés még nem régebbi 48 óránál. Ez idő után a harmadik szemhéjban kedvezőtlen strukturális elváltozások mennek végbe, melynek következtében a gyógyszeres kezelés nem elegendő. Ekkor már az esetek többségében műtéti beavatkozásra van szükség, melyre többféle technika létezik, a mirigy állapotából függően döntünk, hogy melyik módszert alkalmazzuk.

Hétfőtől Péntekig: 14:00-17:00
Vissza a tartalomhoz