lap tetejére Szürkehályog - cataracta - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Szürkehályog - cataracta - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Tartalomhoz ugrás

Szürkehályog - cataracta

Szürkehályog - cataracta

A szemlencse a szivárványhártya és az üvegtest között található. Széléhez a sugártest függesztő rostjai kapcsolódnak. A sugártest izomzatától függően változik a lencse alakja, domborúsága. Ez a rugalmasság teszi lehetővé, hogy a fény a megfelelő pontra fókuszáljon, a látás éles legyen. Szürkehályog esetén a normális esetben átlátszó szemlencse tokja, magja vagy akár mindkettő elszürkül, így a fény nem tud megfelelően áthaladni rajt, ráadásul rugalmasságából is veszít, melynek következtében a fény sem a megfelelő helyre érkezik így a látás nem lesz éles.
Kialakulásának számos oka lehet. Természetes folyamat, hogy a szemlencse a kor előrehaladtával bizonyos mértékben elkezd elszürkülni.

Ismerten örökletes lehet bizonyos fajtákban (cocker spániel), gyakori szövődménye a cukorbetegségnek, de kialakulhat valamilyen toxikózis, vagy anyagcsere zavar következtében is. Gyakran találkozunk olyan esettel is, amikor sérülés következtében alakul ki a lencse elszürkülése.
A gazdiknak általában az tűnik fel először, hogy a kutya szeme a pupillánál szürke színűvé válik. Ennek kialakulása általában egy lassú folyamat, de cukorbetegség következtében akár pár nap alatt is létrejöhet a szürkehályog. A lencse átlátszóságának megszűnése következtében a látás is csökken, kezdetben elsősorban gyengébb fényviszonyok esetén észlelheti a gazdi elsősorban idegen környezetben, hogy a kutya nekimehet tárgyaknak. A szürkeség fokozódásával a látás is egyre jobban csökken, már nappali fényviszonyoknál is téveszteni kezd a kutya.  
A szürkehályog gyógyszeresen nem kezelhető. Egyetlen megoldása a műtét, mely során egy speciálisan erre kifejlesztett géppel az elszürkült lencsét eltávolítjuk, és amennyiben a lencsét tartó rostok megfelelő állapotban vannak, műlencsét ültetünk be.

Hétfőtől Péntekig: 14:00-17:00
Vissza a tartalomhoz