lap tetejére Szürkehályog - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Szürkehályog - Kutya szemészet és kutya szembetegségek

Tartalomhoz ugrás

Szürkehályog

A szürkehályog műtétet egy speciálisan erre a célra kialakított eszközzel, a phocoemulsificatorral végezzük. Ez az eszköz rendelkezik egy ultrahangos késsel, mellyel a lencsetok megnyitása után a lencse elszürkült állományát eltávolítjuk. A műtéthez minden esetben mély altatásra van szükség a teljes mozdulatlanság érdekében.

A szemet a megfelelő előkészítés, fertőtlenítés után 2,8 mm-es késsel megnyitjuk. Ezen az apró szaruhártya seben végezzük el a műtétet. A lencsetok megfestése után kerül sor annak repesztésére, majd pedig a speciális fejjel az elszürkült lencseállományt eltávolítjuk. A műtét alatt a szemet úgynevezett viscoelasticus anyaggal védjük. A szükséges részek eltávolítása után kerülhet sor a műlencse behelyezésére. A műlencse egy fecskendőben található, ennek a segítségével helyezhető be a lencsetokba, ahol speciális lábaival a megfelelő helyre rögzül.

A viscoelasticus anyag eltávolítása után a szaruhártya seb zárására van szükség, melyet kis méretéből adódóan mindössze egyetlen varrattal zárni tudunk. A szaruhártya varratok védelme érdekében a szemhéjakat is összeöltjük. A műtétet követően az állatnak gallért kell viselnie, hiszen a szemhéj varratokat nagyon könnyen kidörzsölné. Szükség van továbbá otthoni gyógyszeres, szemcseppes kezelésre is.
Hétfőtől Péntekig: 14:00-17:00
Vissza a tartalomhoz